Си Дзинпин и кубинският президент Мигел Диас-Канел. Снимка: архивКитайски войски, разположени

...
Си Дзинпин и кубинският президент Мигел Диас-Канел. Снимка: архивКитайски войски, разположени
Коментари Харесай

Китай преговаря за военна база с Куба на 160 км от бреговете на САЩ

Си Дзинпин и кубинският президент Мигел Диас-Канел. Снимка: списък

Китайски войски, ситуирани край крайбрежията на Америка? „ Уолстрийт джърнъл “ заяви във вторник, че Китай води договаряния с кубинското държавно управление за основаване на ново взаимно военно подготвително оборудване на острова, написа obektivno.bg.

Вестникът твърди, че двете страни към този момент са в напреднали преговори за отваряне на оборудването, което съгласно информацията ще бъде в Северна Куба, предизвиквайки опасения измежду американските чиновници, че в последна сметка може да бъде хазаин на непрекъснато наличие на китайски войски. Администрацията на Байдън се стреми да се намеси, пробвайки се да блокира опцията.

Смята се също, че Китай ще разшири опциите и дейностите си за шпионаж, като се има поради, че военната база ще бъде само на 160 км от брега на Флорида. Това се случва след публикуваната по-рано този месец информация, че Китай желае да употребява Куба като база за шпионски интервенции, с цел да може да прекъсва връзките на американските военни съоръжения в югоизточната част на Съединени американски щати.

Служители на администрацията на Байдън заявиха, че Китай има шпионска база в Куба най-малко от 2019 година (макар и без да прецизират дали това е независима база или консулство). Пекин отхвърли тази информация.

Новото разобличаване на „ Уолстрийт джърнъл “ се основава на анонимни източници и документи на американското разузнаване. „ Дискусиите за оборудването на северното крайбрежие на Куба са в напреднал стадий, само че не са завършили, допускат отчетите на американското разузнаване “, написа изданието. „ Администрацията на Байдън се е свързала с кубински чиновници в опит да предотврати договорката, пробвайки се да се възползва от това, което съгласно нея може да са кубински опасения за подчинение на суверенитет “.

Според публикацията на „ Уолстрийт джърнъл “ най-тревожно за Съединени американски щати: Планираното оборудване е част от китайския „ Проект 141 “ – самодейност на Народната освободителна войска за разширение на нейната световна военна база и мрежа за логистична поддръжка.

Китай и Куба към този момент взаимно ръководят четири станции за подслушване на острова, съгласно американски чиновници. Тази мрежа претърпя доста усъвършенстване към 2019 година, когато една станция се разшири до мрежа от четири обекта, които се експлоатират взаимно, а китайското присъединяване се задълбочи, съгласно източници на вестника.

„ Някои чиновници на разузнаването споделят, че Пекин вижда дейностите си в Куба като географски отговор на връзките на Съединени американски щати с Тайван: Съединени американски щати влагат съществено във въоръжаването и образованието на самоуправляващия се остров, който се намира край континентален Китай и който Пекин счита за собствен “, написа „ Уолстрийт джърнъл “. САЩ са разположили над 100 войници в Тайван, с цел да обучат отбранителните му сили.

Тайван е на към 160 км от континентален Китай, приблизително на същото разстояние, на което е  Куба е от Флорида.

Китай няма бойни сили в Латинска Америка. Междувременно Съединени американски щати имат десетки военни бази в Тихия океан, където са разположили повече от 350 000 бойци. Всъщност и Китай, и Русия от дълго време акцентират сходно двуличие на Вашингтон, когато става въпрос за разширение на наличието на войски и военна инфраструктура в чужбина, коментираZeroHedge.

Може би имайки това поради, държавният секретар Антъни Блинкен се опита да успокои най-лошите страхове на Пекин, когато акцентира на брифинг в края на двудневното си пътешестване в Пекин, където се срещна с президента Си Дзинпин: „ Ние не поддържаме независимостта на Тайван “. Ден по-късно обаче американският президент Джо Байдън назова Си Дзинпин „ деспот “.

 

Източници: WSJ, obektivno.bg

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР